Výzkum funkčních složek kukuřičného hedvábí

Autoři

  • P. Li Ústav technologie potravin, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín
  • L. Lapčík Ústav technologie potravin, Fakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Zlín

Klíčová slova:

kukuřičné hedvábí, zdravotní účinky, bioaktivita, antioxidační aktivita, ionty kovů, trh, extrakce

Abstrakt

Corn silk (Stigma maydis) contains many bioactive and functional ingredients and has many health benefit effects. This commodity is of a great value and has a good prospect in research and market. In addition, corn silk can also contribute to the development of environmental protection. This review deals with the research findings on the extraction technology of corn silk bioactive ingredients. It also covers anti-oxidative activity, anti-diabetic effects, antitumor capacity, and other health benefit effects of corn silk, as well as the issue of toxicity and metal ions adsorption effects. Last but not least, this review discusses market status and future prospect of corn silk.

Stahování

Publikováno

15.02.2018

Jak citovat

Li, P., & Lapčík, L. (2018). Výzkum funkčních složek kukuřičného hedvábí. Chemické Listy, 112(2), 93–97. Získáno z http://blog.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/2989

Číslo

Sekce

Články