Oxyanionty halogenů v pitné vodě

Autoři

  • V. Janda Ústav technologie vody a prostředí, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika | Ústav energetiky, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • G. Kastl School of Computing, Engineering and Mathematics, University of Western Sydney, Sydney, Austrálie
  • M. Pivokonský Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v.v.i., Praha, Česká republika
  • L. Jelínek Ústav energetiky, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika

Klíčová slova:

pitná voda, bromičnany, chloritany, chlorečnany, chloristany, anorganické vedlejší produkty desinfekce

Abstrakt

This paper looks at chemistry of individual oxyhalogens such as chlorite, chlorate, perchlorate and bromates, their origin in drinking water and health effects which restrict their concentrations. It is concluded that with understanding of mechanisms of formation of individual oxyhalogens and undertaking practical steps during water treatment and disinfection processes their concentration can, in the majority of cases, be controlled within the drinking water guideline limits.

Stahování

Publikováno

15.05.2015

Jak citovat

Janda, V., Kastl, G., Pivokonský, M., & Jelínek, L. (2015). Oxyanionty halogenů v pitné vodě. Chemické Listy, 109(5), 360–363. Získáno z http://blog.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/370

Číslo

Sekce

Články