Leptání a barvení kraslic jako chemický pokus pro školní výuku

Autoři

  • Zita Holík Purkrtová Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika

DOI:

https://doi.org/10.54779/chl20230227

Klíčová slova:

školní chemický pokus, leptání kraslic, popularizace chemie

Abstrakt

Etching egg shells with naturally acidic solutions is a traditional method of Easter eggs decorating. This technique, using only substances that are legally classified as food, is easy to proceed and makes it possible to demonstrate some basic chemical principles (such as a reaction between acid and salt; the influence of time and temperature on the course of the reaction).

chla.jpg

Leptání vaječných skořápek přirozeně kyselými roztoky je tradiční postup zdobení velikonočních kraslic. Tato technika využívající pouze látky, které jsou právně klasifikovány jako potraviny, je snadno proveditelná a umožňuje demonstrovat některé základní chemické principy (reakce mezi kyselinou a solí; vliv doby a teploty na průběh reakce).

Stahování

Publikováno

15.04.2023

Jak citovat

Holík Purkrtová, Z. (2023). Leptání a barvení kraslic jako chemický pokus pro školní výuku. Chemické Listy, 117(4), 227–232. https://doi.org/10.54779/chl20230227

Číslo

Sekce

Články