Počátkové cukrovarnictví v Čechách, výuky jeho, jakož i chemie sacharidů na pražské polytechnice a později VŠCHT Praha

Článek je dedikován památce prof. Ing. Pavla Kadlece, DrSc. (1940–2024) z VŠCHT Praha, z jehož vzpomínek částečně čerpá a který již ku spoluautorství nemohl být přizván

Autoři

  • Jana Čopíková Ústav chemie a technologie sacharidů, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Zdeněk Bubník Ústav chemie a technologie sacharidů, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Pavel Drašar Ústav chemie přírodních látek, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika https://orcid.org/0000-0003-0093-7007

DOI:

https://doi.org/10.54779/chl20250588

Klíčová slova:

cukr, sacharosa, cukrovarnictví, výuka chemie cukrů

Abstrakt

The article describes the early history of sugar industry and sugar chemistry in the Czech Republic and the development of sugar chemistry teaching at the Prague Polytechnic, Czech Technical University and at the University of Chemistry and Technology Prague.

chla.jpg

Článek popisuje ranou historii cukrovarnictví a chemie cukrů v ČR a vývoj výuky chemie cukrů na pražské polytechnice, ČVUT v Praze a VŠCHT Praha.

Stahování

Publikováno

15.10.2025

Jak citovat

Čopíková, J., Bubník, Z., & Drašar, P. (2025). Počátkové cukrovarnictví v Čechách, výuky jeho, jakož i chemie sacharidů na pražské polytechnice a později VŠCHT Praha: Článek je dedikován památce prof. Ing. Pavla Kadlece, DrSc. (1940–2024) z VŠCHT Praha, z jehož vzpomínek částečně čerpá a který již ku spoluautorství nemohl být přizván. Chemické Listy, 119(10), 588–596. https://doi.org/10.54779/chl20250588

Číslo

Sekce

Články