EIT Food hub v Česku: Inovace, vzdělávání a podpora udržitelného potravinového systému

Autoři

  • Monika Tomaniová Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Edita Ryšlavá Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika

DOI:

https://doi.org/10.54779/chl20250599

Klíčová slova:

EIT Food, FoodEducators, FoodUnfolded, potravinová gramotnost, inovace, udržitelnost, potravinový systém, start-upy, vzdělávání, podnikavost

Abstrakt

EIT Food is a knowledge and innovation community of the European Institute of Innovation and Technology that connects universities, research institutions, businesses, and start-ups with the aim of transforming the European food system towards greater sustainability, health, and consumer confidence. Through various types of programs for students, start-up entrepreneurs, women entrepreneurs, and researchers, it offers support for education, innovation, and entrepreneurship in the agri-food sector. The FoodEducators and FoodUnfolded programs bring attractive educational activities focused on food literacy, healthy nutrition, and sustainability to schools and the general public.

chla.jpg

EIT Food je znalostní a inovační společenství Evropského inovačního a technologického institutu, které propojuje univerzity, výzkumné instituce, podniky a start-upy s cílem transformovat evropský potravinový systém směrem k vyšší udržitelnosti, zdraví a důvěře spotřebitelů. Prostřednictvím různých typů programů pro studenty, začínající podnikatele, ženy podnikatelky i výzkumníky nabízí podporu vzdělávání, inovací a podnikavosti v zemědělsko-potravinářském sektoru. Programy FoodEducators a FoodUnfolded přináší do škol i široké veřejnosti atraktivní vzdělávací aktivity zaměřené na potravinovou gramotnost, zdravou výživu a udržitelnost.

Stahování

Publikováno

15.10.2025

Jak citovat

Tomaniová, M., & Ryšlavá, E. (2025). EIT Food hub v Česku: Inovace, vzdělávání a podpora udržitelného potravinového systému. Chemické Listy, 119(10), 599–603. https://doi.org/10.54779/chl20250599

Číslo

Sekce

Bulletin