Křemík a pivo

Autoři

  • R. Cejnar Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • P. Dostálek Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha

Klíčová slova:

křemík, pivo, chmel, slad

Abstrakt

Silicon is an essential trace element, which is especially needed for the correct function of connective tissues. Beer is known as an excellent source of bioavailable Si. Its concentration in beer ranges from 10 to 50 mg l–1 depen­ding on the raw materials used and brewing technology. Generally, the Si content in beer rises with the original wort concentration. During the decoction mashing Si from malt is leached much more than in infusion.

Stahování

Publikováno

15.02.2013

Jak citovat

Cejnar, R., & Dostálek, P. (2013). Křemík a pivo. Chemické Listy, 107(2), 110–113. Získáno z http://blog.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/761

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)

1 2 > >>