Jaké mechanismy využívají rostliny pro obranu proti houbovým patogenům

Autoři

  • L. Salačová Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha
  • Z. Faltusová Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha
  • J. Ovesná Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha

Klíčová slova:

ječmen, mykotoxin, genové exprese, interakce

Abstrakt

The infection of small-grain cereals by fungal pathogens reduces the yield and quality and can also affect human health due to mycotoxin production. Growing of plant varieties that resist fungal pathogens or that can metabolise the mycotoxins is a possible way of preventing the damage. This review describes general mechanisms of plant defence against fungal pathogens, with a focus on barley and Fusarium fungi that produce the mycotoxin deoxy­nivalenol.

Stahování

Publikováno

15.08.2015

Jak citovat

Salačová, L., Faltusová, Z., & Ovesná, J. (2015). Jaké mechanismy využívají rostliny pro obranu proti houbovým patogenům. Chemické Listy, 109(8), 613–618. Získáno z http://blog.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/327

Číslo

Sekce

Články