Reologické vlastnosti práškových směsí jako jeden z faktorů plnění tvrdých želatinových tobolek

Autoři

  • P. Komínová Ústav organické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • P. Zámostný Ústav organické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha

Klíčová slova:

tvrdé želatinové tobolky, prášky, tokové vlastnosti, přímé plnění, dávkovací disk, dávkovací trubice

Abstrakt

Hard gelatin capsules belong to the most commonly used pharmaceutical solid dosage forms but their filling using capsule filling machines is known to present many problems to their operators. Such problems are caused by relatively complicated requirements on rheological properties of capsule fillings which vary with the filling technique used as those techniques rely on different physical principles. This review provides an overview of automated and semi-automated capsule-filling processes, emphasizing the aspects of processed particulate mixture behavior in the process; this description determines the process requirements on rheological properties of capsule fillings. Rheological properties which can be used to study and optimize the filling process are discussed, as well as methods of improving those properties using the flow additives.

Stahování

Publikováno

15.07.2020

Jak citovat

Komínová, P., & Zámostný, P. (2020). Reologické vlastnosti práškových směsí jako jeden z faktorů plnění tvrdých želatinových tobolek. Chemické Listy, 114(7), 446–453. Získáno z http://blog.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3638

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)