Vývoj metodiky extrakce na tuhé fázi a HPLC-MS pro stanovení deoxynivalenolu v ječmeni a sladu

Autoři

  • Alena Ježková Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MZLU v Brně, Brno
  • Jana Žďárová Karasová Katedra toxikologie, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany, Hradec Králové
  • Vlastimil Dohnal Ústav technologie potravin, Agronomická fakulta, MZLU v Brně, Brno | Katedra toxikologie, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany, Hradec Králové | Katedra chemie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Ústí nad Labem
  • Ivana Polišenská Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž

Klíčová slova:

mykotoxin, deoxynivalenol, HPLC-MS, ječmen, slad

Abstrakt

A method for the determination of deoxynivalenol (DON) in cereals has been developed and tested. The method is based on solid phase extraction in a column and subsequent separation by HPLC-MS. DON was detected with a MS detector in positive mode. The method is inexpensive, fast and highly sensitive. The method was used for the determination of deoxynivalenol in barley and malt, with the detection limit 25-30 μg kg-1. Changes in the DON content after malting were followed using the method.

Stahování

Publikováno

15.08.2009

Jak citovat

Ježková, A., Žďárová Karasová, J., Dohnal, V. ., & Polišenská, I. (2009). Vývoj metodiky extrakce na tuhé fázi a HPLC-MS pro stanovení deoxynivalenolu v ječmeni a sladu. Chemické Listy, 103(8), 679–683. Získáno z http://blog.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/4365

Číslo

Sekce

Články