Ekologické aspekty a aplikace škrobu

Autoři

  • Evžen Šárka Ústav sacharidů a cereálií, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Kristýna Caltová Ústav sacharidů a cereálií, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Petra Smrčková Ústav sacharidů a cereálií, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Roman Bleha Ústav sacharidů a cereálií, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Ivo Marek Centrální laboratoře, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Vlastimil Fíla Ústav anorganické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika
  • Miloslav Lhotka Ústav anorganické technologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha, Česká republika

DOI:

https://doi.org/10.54779/chl20230196

Klíčová slova:

reakce škrobu, odpadní vody, adsorpce, biodegradabilní plasty, biopaliva

Abstrakt

The article characterizes starch as an important raw material for various technologies. The properties of native starches (e.g. solubility, rheological properties or retrogradation) are not suitable for the given purpose in some cases and are therefore modified – physically, chemically or biochemically. The use of derivatives modified in such a way in food production, as well as for their technical use is indicated. The so-called "clean-label" starches represent a relatively new group, not marked with the E index in food (they are not chemically modified). Their advantage lies in that they respect the environment, not producing chemical by-products. However, their application by manufacturers requires caution to avoid excessive energy consumption and the resulting production costs. In the article, the main attention is paid to the ecological use of native and modified starch – for the production of biogas, bioethanol, biobutanol, as a flocculant, as a part of photocatalytic surfaces, formulation of biodegradable plastics and as an adsorbent. In addition to the literature review, examples of the research in this area at the Department of Carbohydrates and Cereals at the University of Chemistry and Technology are given.

chla.jpg

Článek charakterizuje škrob jako důležitou surovinu pro různé technologie. Vlastnosti nativních škrobů (např. rozpustnost, reologické vlastností či retrogradace) nejsou někdy pro daný účel vyhovující, proto se škroby modifikují – fyzikálně, chemicky nebo biochemicky. Uvádí se využití takto upravených derivátů v potravinářské výrobě i pro jejich technické využití. Poměrně novou skupinou škrobů pro potravinářství jsou tzv. škroby „clean-label“, které nejsou u potravin označeny indexem E (nejsou chemicky modifikované), jejich výhodou je i to, že jejich výroba nezatěžuje životní prostředí vedlejšími chemickými produkty. Jejich zavedení vyžaduje pro výrobce jistou obezřetnost, pokud jde o spotřebu energie pro výrobu a o rezultující výrobní cenu. Hlavní pozornost článku je věnována ekologickému využití nativního a modifikovaného škrobu – pro výrobu bioplynu, bioethanolu, biobutanolu, jako flokulantu, jako součásti fotokatalytických povrchů, formulace biodegradabilních plastů a jako adsorbentu. Kromě přehledu literatury jsou v závěru článku uvedeny příklady výzkumu na ústavu sacharidů a cereálií v této oblasti.

Stahování

Publikováno

15.04.2023

Jak citovat

Šárka, E., Caltová, K., Smrčková, P., Bleha, R., Marek, I., Fíla, V., & Lhotka, M. (2023). Ekologické aspekty a aplikace škrobu. Chemické Listy, 117(4), 196–207. https://doi.org/10.54779/chl20230196

Číslo

Sekce

Články