Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví

Autoři

  • M. Karabín Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • T. Hudcová Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • L. Jelínek Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
  • P. Dostálek Ústav biotechnologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha

Klíčová slova:

chmel, xanthohumol, prenylované flavonoidy, fytoestrogeny, antikancerogenní účinky

Abstrakt

In recent years, a growing interest in health-promoting effects of hop constituents has been observed. Xanthohumol is a hop prenylated chalcone, which shows a wide range of biological activities such as antioxidant, anticancerogenic, antimicrobial and estrogenic. Most inte­resting findings obtained with xanthohumol and other prenylated hop flavonoids in preclinical and clinical stu­dies are summarized. The review is primarily focused on the effects on human health. Biosynthesis of prenylated flavonoids in plants and their biotransformations in humans are also mentioned.

Publikováno

15.12.2012

Jak citovat

Karabín, M., Hudcová, T., Jelínek, L., & Dostálek, P. (2012). Význam chmelových prenylflavonoidů pro lidské zdraví. Chemické Listy, 106(12), 1095–1103. Získáno z http://blog.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/798

Číslo

Sekce

Články

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)

1 2 > >>